Prečo ísť na Kurz Manželské večery ?

Prečo ísť na Kurz Manželské večery ?

 Kurz Manželské večery je súbor ôsmich stretnutí, zostavený tak, aby pomohol každému manželskému páru upevniť ich vzájomný vzťah a vybudovať zdravé manželstvo na celý život. Je dobrou príležitosťou, ako investovať do svojho manželstva.

 

Aj tento rok organizuje saleziánska rodina program pre manželov – Manželské večery. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke www.manzelskevecery.sk.  Prihlásiť sa dá vzadu vo vestibule do konca septembra. Je to 8 stretnutí v utorok večer. Začína sa 8.10.2013 o 18.15. v čajovni na poschodí. Program končí 26.11. Cena je 64.- € na pár. V cene je večera a potrebné materiály. Ak by bola cena dôvodom na neúčasť, budeme hľadať iné možnosti.

 

Komu je kurz určený?

 Všetkým manželským párom, ktoré chcú vybudovať pevný a trvalý vzťah; tým, ktorí chcú svoje manželstvo zlepšiť aj tým, ktorí majú problémy alebo prechádzajú náročným obdobím.

 Je pre manželskú dvojicu akéhokoľvek veku, niektorí účastníci boli manželmi niekoľko mesiacov, iní viac než 40 rokov.

 Hoci je kurz založený na kresťanských princípoch, prospeje všetkým párom, bez ohľadu na to, či sa o kresťanstvo zaujímajú alebo nie, pretože poskytuje praktické pomôcky k zlepšeniu vzťahu medzi manželmi.

Ako kurz prebieha?

 Každé stretnutie začína večerou – kurz je príležitosťou stráviť spolu so svojím manželským partnerom nielen užitočný, ale aj príjemný čas.

 Jednotlivé večery zahŕňajú prednášku k téme večera s množstvom príkladov a skutočných príbehov,        po nej majú manželia čas vo dvojici, aby si mohli pohovoriť o tom, čo počuli.

 Súčasťou kurzu nie je skupinová diskusia. Kurz rešpektuje súkromie každého páru. O svojom vzťahu nemusí žiadny z účastníkov nikomu ďalšiemu nič hovoriť, no v prípade potreby môže požiadať vedúcich kurzu (alebo kňaza) o rozhovor.

Kurz  je koncipovaný pre skupinu cca 10 manželských párov bez prítomnosti detí. Na 1.(resp. 2.) stretnutí vyberáme kurzovné / za 8 večerov a 2 manželov / (2-Príručky pre manželov, 16 večerí a občerstvení, materiál v mieste konania kurzu, …).    Viac informácií  na: www.manzelskevecery.sk

Témy večerov:

  • Budovanie pevných základov (1.) – prečo sa niektoré manželstvá rozpadávajú, poznať seba, poznať Teba, vzájomné napĺňanie potrieb, nájsť si spoločný manželský čas
  • Umenie komunikácie (2.) – dôležitosť rozhovorov, bariéry pri rozhovore, princípy efektívneho počúvania
  • Riešenie konfliktov (3.) – princípy zvládnutia konfliktu, prejav uznania, poznávanie rozdielností,  zmena správania
  • Sila odpustenia (4.) – ako možno stratiť intimitu v manželstve, ako obnoviť dôverný vzťah medzi manželmi,  ospravedlnenie
  • Rodičia a svokrovci (5.) – riešenie konfliktov s nimi,  oslobodenie sa       od citovej závislosti od rodičov, uzdravenie zranení z detstva
  • Intimita v manželstve (6.) – šesť zásad pre veľkých milovníkov, rozhovor o sexe, sexualita ako dar (orig. názov„Dobrý sex“)
  • Láska v akcii (7.) – päť jazykov lásky,  jazyk lásky manželov
  • Slávnostná večera (8.) aj s priateľmi