Deviatnik pred sviatkom dona Bosca – 6. deň

27. január – do sviatku dona Bosca ostávajú 4 dni

 

Táto žena ma očarila

 

Sen dona Bosca z roku 1824

V tej chvíli som zbadal vedľa neho vznešenú pani, odetú žiarivým plášťom z jagavých hviezd. Keď videla, že môj zmätok rastie, kývla mi, aby som sa priblížil, chytila ma láskyplne za ruku a povedala mi:
– Pozri sa.

Boží sen

Potom sa na nebi ukázalo veľké znamenie: Žena odetá slnkom, pod jej nohami mesiac a na jej hlave veniec z dvanástich hviezd. Bola ťarchavá a kričala v bolestiach, lebo mala rodiť. A bolo vidieť aj iné znamenie na nebi: Veľký ohnivý drak; mal sedem hláv a desať rohov a na hlavách sedem diadémov; jeho chvost zmietol tretinu nebeských hviezd a vrhol ich na zem. A drak sa postavil pred ženu, ktorá mala rodiť, aby zhltol jej dieťa, len čo ho porodí. I porodila syna, chlapca, ktorý má železným žezlom panovať nad všetkými národmi. A jej dieťa bolo uchvátené k Bohu a k jeho trónu. (Zjv 12, 1-5)

Realita roku 2015

Aké ženy dnes očaria na ulici? Tie, čo majú dobrú postavu, ideálnu váhu, krásne biele zuby, pleť bez vyrážky, pôvabnú chôdzu, pekné oblečenie, dobrý mejkap. A ak majú peniaze a spoločenské postavenie, tak to je bonus plus. Ideál ženy, ktorý ponúka dnes svet, reklama, médiá. Ak ho dievčatá nespĺňajú, tak jednoducho majú smolu.
Janka Bosca takisto očarila žena. Očarila ho v sne vznešenosť Panny Márie. Tej, ktorá je opísaná aj v Zjavení sv. apoštola Jána, ako veľké znamenie na nebi. Mária bola jednoduché, chudobné a skromné dievča, o ktorom takmer nikto nevedel. Jej hodnota nespočívala v tom, ako vyzerala, či mala peniaze, spoločenské postavenie, ale v tom, kým bola. Bola „služobnica Pána“. To je ten najkrajší titul a stav, aký môže človek dosiahnuť, pretože sme boli stvorení, aby sme Pána Boha poznali, milovali a jemu slúžili. A je úplne jedno kde a ako. Mária to naplno pochopila a práve preto sa stala vznešenou už tu na zemi.
Očarila ma v mojom živote Panna Mária? Objavil som jej vznešenosť? Alebo ostávam len pri vonkajšej úcte (obrázky, sochy, medaily). Počítam s ňou reálne vo svojom živote, ako so ženou, ktorá ma očarila?

Tweet pápeža Františka

Mária, Kráľovná neba, pomôž nám zmeniť svet podľa Božieho plánu! (15. augusta 2014)

Môj dnešný sen

Ak sa chlapci náhodou zamyslia nad tým „Čo ma očarí na ženách?“, a dievčatá „Čím ja očarím tento svet?“, pripomínam, že je tu jedna žena menom Mária, v prítomnosti ktorej sa dá dnes počas modlitby svätého ruženca nájsť odpoveď.

Modlitba k donovi Boscovi

Svätý Ján Bosco,
otec a učiteľ mládeže,
ty si toľko pracoval
pre spásu duší;
buď nám vodcom,
aby sme hľadali
svoje duševné dobro
a spásu blížneho.
Pomáhaj nám
plniť si dobre svoje povinnosti,
premáhať náruživosti
a ľudské ohľady.
Nauč nás
milovať Sviatostného Spasiteľa,
Pannu Máriu Pomocnicu
a Svätého otca, rímskeho pápeža.
Vypros nám šťastnú hodinu smrti,
aby sme prišli k tebe do neba.
Amen.

Pripomeniem si úmysel, za ktorý sa modlím tento deviatnik

*Prevzaté zo saleziani.sk